adult-asleep-bed-935777 (2)

Blog: Slapen…

Slapen…I love it!
Er zijn dagen geweest dat ik het liefst de hele dag in bed lag, omdat ik ongelooflijk moe was. Ik had dan ook de overtuiging dat ik als ik veel sliep ik vanzelf minder moe zou worden. Helaas… slapen is het belangrijkste ‘medicijn’ voor allerlei kwalen, maar alleen slapen is niet toereikend genoeg om meer energie te ervaren.

Echter vind ik slaap een fascinerend iets, helemaal na de vele slapeloze nachten in het eerste levensjaar van onze dochter. Doordat zij een moeilijke slaper was (en met vlagen nog wel eens) heb ik me verdiept in het thema ‘slaap’ voor kinderen, maar later ook voor volwassenen.
Slaap is ontzettend boeiend, mede daarom heb ik besloten om een opleiding te gaan volgen tot ‘baby- en kinderslaapcoach’.

Onlangs was er een artikeltje in diverse kranten te lezen over het gebruik van melatonine om beter te slapen. Lees het artikel hier. Zelf heb ik als leerkracht ook wel eens ouders aangeraden om melatonine aan hun kind te geven. Nu denk ik hier wel anders over na onder andere het lezen van het boek ‘SLAAP’ van Matthew Walker.

Melatonine is een stofje in je bloed dat aan je lichaam de boodschap doorgeeft ‘het is tijd om te gaan slapen’. De melatonine bepaalt wanneer jij gaat slapen, maar niet dat je gaat slapen. Om deze reden is melatonine geen krachtig slaapmiddel. Dit heeft er mee te maken dat niet alleen melatonine je slaap bepalen, maar je hele slaap-waakritme.
Wel is het handig om melatonine te gebruiken als je een jetlag hebt omdat je slaap- waakritme dan is verstoord. Elke dag dat je in een andere tijdzone doorbrengt, kan je ritme zich maximaal één uur aanpassen. Vlieg je dus naar een tijdszone met 8 uur tijdverschil, dan duurt het dus ongeveer 8 dagen voordat je dit dag- en nachtritme hebt eigen gemaakt.
Met behulp van melatonine kun je je dit ritme een beetje helpen doordat je je brein ‘fopt’. Door het ‘startsignaal’ van slapen te geven vergroot je de kans dat je daadwerkelijk tijdens je jetlag in slaap valt.

Zit je niet in een jet-lag of in nachtdiensten en slaap je slecht? Dan is het de moeite waard om eens te kijken naar andere factoren.
– De meest belangrijke factor is naar mijn inziens is ‘luisteren’ naar jouw eigen ritme. Je hebt een eigen ‘circadiaans ritme’ die bepaalt wanneer jij slaapt en wakker bent en ten tweede bouwt je lichaam gedurende de dag een ‘slaapdruk’ op. Door de krachtige combinatie van je slaapdruk en je circadiaanse ritme heb je op een bepaald moment een grote behoefte aan slaap. Negeer je deze dan ‘ga je over je slaap’ heen. De slaapdruk blijft, maar jouw circadiaanse ritme gaat verder. Hierdoor word je dus weer alerter. Voor kinderen geldt dit dus ook… ben je laat met je kleintje op bed leggen… dan zal je kleintje wakker blijven liggen en een feestje willen bouwen. Interessant zijn de boeken ‘DROOMRITME’ hierover. Tot 4 jaar geldt dat als kinderen niet goed slapen dat dit veelal te maken heeft met het slaap- waakritme, daarna is het veelal een kwestie van opvoeden (medische redenen uitgezonderd).
– Stress en oververmoeidheid zorgen voor de aanmaak van het hormoon ‘cortisol’ en ‘adrenaline’. Cortisol zorgt ervoor dat je alert bent, waardoor je moeilijker kunt slapen. Adrenaline zorgt er voor dat je in stress situaties kan vluchten, vechten of verstarren. Kijk dus hoe je je stresslevel kan verminderen.
– Piekeren… meestal een voortvloeisel uit stress. Je gedachten kunnen behoorlijk een loopje met je nemen, waardoor je in een piekerstand terecht kan komen. Hierdoor ervaar je stress en gaan je hormonen weer met je aan de haal en slaap je dus moeilijker in. Een mooie oefening om te stoppen met piekeren is de alfabetoefening. Bedenk een categorie en zoek hier woorden bij in de volgorde van het alfabet. Probeer jij maar eens groentensoort te bedenken die begint met de letter J. (Ja er is er wel één 😉 )
– Slaapkamerhygiëne, zijn de randvoorwaarden niet goed, dan wordt het slapen natuurlijk ook erg lastig… Denk aan een goed bed, met een goed matras. Maar wist je ook dat licht, wifi en elektrische apparaten verstoorders zijn van je nachtrust?

En dan hebben we het nog niets eens gehad over het effect van voeding… maar zal het voor nu hier bij laten. Stel je voor dat je in slaapt valt tijdens het lezen van dit artikel 😉

 

 

Comments are closed.