casual-cellphone-communication-1262971 (2)

Mobiele schermtijd…

Oef… onlangs keek ik een confronterend filmpje over de ‘millennials’. Een groep mensen waar ik toe behoor…
Voor diegene die niet weten wat ‘millennials’ zijn, dit zijn personen die ongeveer tussen 1980 en 2000 geboren zijn. Ook wel generatie Y genoemd.

In dit filmpje kwam het thema ‘telefoongebruik’ aan bod. Millennials hebben vaak een telefoonverslaving. Ik vrees dat ik dit ook heb… ook al vind ik het zelf dat het best meevalt en zie ik een grote verbetering bij mijzelf, maar ik beken… op mijn vrije dagen zit ik toch best wel heel erg veel met mijn telefoon in mijn handen.

Honderd keer zie ik het zelfde bericht voorbij komen op Facebook, het lijkt wel of er amper nog wat nieuws gepost wordt. Toch blijf ik eindeloos scrollen, terwijl ik ook een goed gesprek kan hebben met mijn man, spelen met mijn dochter, een mooie serie op tv kijken, een spel spelen, tekenen, fotograferen, koken, haken of zorgen dat mijn administratie een beetje op orde komt. Dingen die energie geven… oké uitgezonderd die administratie dan…

Waar komt deze drang vandaan? Geestdodend scrollen… Ik wil niks missen, wil op de hoogte blijven, ik wil leren. Echter geeft het helemaal geen energie en is het meer een nutteloze tijdsbesteding…

Wat maakt het dat ik graag likes op mijn berichten wil hebben? Na een post van mij op Facebook of Instagram check ik regelmatig mijn telefoon of mensen het al gezien hebben, of ze het liken en het meest hoop ik op een reactie.

En dan what’s app… nog erger in mijn geval… Ik kan om de 5 minuten checken of ik nog een berichtje heb. Ik ben dan meestal ook retevlug met antwoorden, tenzij ik BETERE dingen te doen heb!
Zelfs als ik betere dingen te doen heb, is die rottelefoon vaak nog in de buurt en kan ik geneigd zijn om te kijken of er nog een appje binnen gekomen is. Wat zit hieronder? Als ik heeeeelll diep van binnen kijk is het eigenlijk een teken dat ik graag ‘gezien’ wil worden. Maar laat ik mezelf zien als ik me verschuil achter mijn mobiel?

Het goede nieuws is… ik zie in dat ik mijn telefoon niet nodig heb om een gelukkig en vervuld leven te leiden. Zoals ik al schreef is er een verbetering zichtbaar vergeleken met een paar jaar geleden.

Vroeger was ik dag en nacht bereikbaar. De laatste paar jaren staat mijn telefoon altijd op vliegtuigstand als ik ga slapen. Wie heeft mij ‘s nachts immers nodig? En in noodgeval… mja… hoe groot is die kans nou eigenlijk? Oke, als ik zou weten dat er iemand stervende is, dan wordt het een ander verhaal.
Wifi verstoort je slaapkwaliteit en slaap is mij heilig.
Hierbij aansluitend… blauw licht (dit komt van je telefoon af) is funest voor de aanmaak van melatonine. Melatonine is een hormoon dat zorgt voor een goed slaap-waakritme. Installeer op al je apparaten met een beeldscherm een blauw licht filter (app) dan verminder je de hoeveelheid blauw licht, wat dus helpt voor een goede aanmaak van melatonine. Het kost niks, maar je verbetert wel de kans op een goede slaap.

Mijn telefoon in mijn tas laten in plaats van in mijn broekzak is ook helpend om minder vaak op mijn telefoon te kijken. Als de telefoon in mijn broekzak zit, dan ben ik toch vaker geneigd om te kijken. Laat ik ‘m in een tas, dan is de verleiding veel minder groot.

Hoe vaak zie je mensen tijdens een visite met hun telefoon bezig zijn? Eigenlijk geef je hiermee indirect de volgende boodschap af ‘ik vind mijn telefoon belangrijker dan jij’. AUTSCH! Houd ‘m dus eens lekker uit beeld en zie eens wat het je oplevert! Ik durf te wedden dat je meer praat met mensen dan dat je doet met telefoon in je hand.

Een paar weken geleden gingen Niels en ik samen uit eten. Onder lichte dwang van mij, lieten we beiden onze telefoon in de auto liggen. We hebben deze avond samen mooie gesprekken gehad, ontzettend gelachen en we hadden geen idee hoe laat het was. We hebben een heerlijke avond gehad! Eenmaal terug in de auto… het eerste wat we deden was kijken of we nog iets belangrijks hadden gemist… wel 3 groepsappjes… poe poe 😉

En jij… wat trekt jou zo naar je mobiele telefoon toe? Wat maakt het dat jij het nodig hebt? Waarin wil je bevestigd of gezien worden? Wat maakt het dat jij je telefoon ‘s nachts aan laat? Voor de wekker??? Koop dan een wekker!!! 😉

https://sochicken.nl/afkicken-smartphone-verslaving

2 Responses