buoy-dawn-dusk-2239492 (2)

Lief, leuk en aardig…

Soms hoor ik van die verhalen… dat ik gelijk op het puntje van mij coachstoel zit. Echter kan dit niet altijd en houd ik mijn kaken stevig op elkaar. Dat vind ik lastig, maar niet iedereen wil al in de spiegel kijken naar de waarheid…of ik sta te dicht bij deze persoon. Als de tijd rijp is, komt ‘de oplossing’ van het probleem vanzelf of schakelt de ander ‘hulp’ in. Ik hoop oprecht dat zij dan goed geholpen worden, waarbij ze zelf aan het roer staan van hun beslissingen.

Ik gun ieder een vervuld leven. Het valt mij op dat veel mensen om mij heen, hun leven ‘leven’ voor anderen. Kinderen staan vaak op nummer 1, vervolgens hun partner en dan pas zichzelf. Voor sommigen komt ‘werk’ ook nog voor henzelf te staan en familie.

Als jij jezelf op plek 3 of 4 of verder zet en je bent dolgelukkig, bakken energie hebt en je geniet van het leven… stop met lezen en ga vooral zo door!
Echter zie ik genoeg mensen die moe zijn, niet meer vervuld zijn en veel dansen naar de pijpen van een ander. Dit kost energie, energie die je liever bewaart voor dingen die er toe doen… genieten van een uitstapje met je dierbaren bijvoorbeeld.

Wat maakt het dat je jezelf niet meer voorop zet? Ik denk dat het komt dat je graag lief, leuk en aardig gevonden wilt worden.
Je wilt geliefd worden door je kinderen, je partner, je familie, je werk. Je zoekt waardering voor jouw kwaliteiten, jouw inzet, jouw daden. Maar is dit niet omdat je zelf jouw kwaliteiten, inzet en daden niet genoeg waardeert? Je weet al wel dat je een mooi en goed mens bent, maar toch wil je ‘gezien’ worden, ‘erkent’ worden. Dit is heel normaal, volgens mij wil ieder mens dit. Maar is het echt nodig?

Of is het dat je wilt laten zien dat de ander niet zonder jou kan? Moet je daarom iedere korfbalwedstrijd van jouw dochter zien? Zorg je daarom op je werk ervoor dat je altijd ruimschoots voor de deadline je werk af hebt? Zeg je daarom altijd ‘ja’ op afspraken met vrienden?
Wat doe je voor je partner, zonder dat het jou energie geeft? Zal je partner minder van jou houden als je dit niet doet?
Ben je bang dat iemand jou minder lief, leuk en aardig vindt als jij voor jezelf kiest?

We hebben vaak de gedachten dat we bepaalde dingen ‘moeten’ doen, om de relatie met de ander goed te houden. Maar is dit ook echt zo?

Herken je dit en wil je dit eens nader onderzoeken? Schrijf eens op wat je altijd doet maar die energie kosten in plaats van geven.
Bijvoorbeeld:
Ik smeer iedere dag het brood voor mijn zoon, zodat hij zich ‘s morgens niet hoeft te haasten.

Stel jezelf dan eens de volgende vragen:
– Wat maakt het dat ik dit zo belangrijk vind?
– Wat is het ergste dat er kan gebeuren als ik dit niet meer doe?
– Wordt de ander er ECHT slechter van als ik dit niet meer doe?
– Zal de ander mij minder lief, leuk en aardig vinden als ik dit niet meer doe?
– Wat zijn de nadelen voor MIJ als dit niet meer doe?

Vervolgens ga je onderzoeken hoe het voor jou is als je het niet meer doet.
– Wat zijn de voordelen voor MIJ als ik dit meer doe?
– Hoe zou mijn leven er uit zien als ik dit niet meer doen.

Maak een keuze, probeer het uit. Veranker het voor jezelf en oefen….

Denk aan de veiligheidsinstructies bij een brand:

‘Red eerst jezelf, voordat je een ander redt’.


 

 

Comments are closed.