blur-close-up-decor-1485657

De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door…

Dit is de titel van een boek van Herman Finkers. Ik verwachtte dat ik enorm veel zou lachen tijdens het lezen van het boek, maar dit bleek niet altijd zo te zijn. Het hebben van verwachtingen… dat stelt vaak teleur. Althans als je je verwachtingen niet uitspreekt.

‘Ik hoop dat hij voor mij af en toe wat leuks meeneemt, zonder dat ik het vraag.’

‘Ik verwacht dat een ander belangstelling toont voor…’.

‘Ik hoop dat zij informeert naar hoe het was.’

‘Ik hoop dat het een leuk feestje wordt’

Dit zouden gedachten kunnen zijn die jij wel eens hebt gehad. Ik wel in ieder geval. Prima, die gedachten mogen er zijn. Maar wat als je deze gedachten hebt omgezet naar verwachtingen? Dat je eigenlijk verwacht dat iemand iets voor jou doet maar dit vervolgens niet doet? Dan krijg je vaak te maken met een teleurstelling. Die teleurstelling kan groot of klein zijn en kan zelfs fikse ruzies tot stand brengen.

Is het wel reëel om iets van iemand te verwachten? Immers, jij kunt een ander niet veranderen! Je kunt uiteraard wel iemand beïnvloeden. Maar de keuze om iets te doen of te veranderen ligt bij de ander.

Weet de ander van jouw verwachtingen? Zo niet, hoe eerlijk is het dan om iets te verwachten? Wat voor jou de normaalste zaak van de wereld is, is voor een ander wellicht onbekend terrein. In het onderwijs zeggen we vaak ‘spreek je verwachtingen naar de kinderen toe uit’. Wil je dat er rustig gewerkt wordt, benoem dit. Wil je dat er geen ruzie wordt gemaakt in de pauze… benoem dit. Als leerlingen niet weten wat er van hen verwacht wordt, ontstaat er vaak onrust. Aan welke eisen moet het werk voldoen?? Zo kan ik nog tal van onderwijsvoorbeelden geven. Feit is dat als je je verwachtingen uitspreekt, mensen hier rekening mee kunnen houden. Of ze het willen ‘doen’ is een tweede…

Hoe vaak heb je verwachtingen van jezelf en voldoe je daar toch niet aan of zijn je verwachtingen niet reëel? Voor mij de grootste trigger van het afgelopen jaar… slapeloze nachten. Onze dochter van nu 10 maanden was een moeilijke slaapster. Ze heeft in de kraamweek uren ‘s nachts gekrijst maar ook in de t maanden er na hebben we veel (soms echt om de 3 kwartier) naast haar bed gestaan. Toen ze 4 maanden oud was sliep ze voor het eerst een keer 6 uur achter elkaar. Ik was zo intens gelukkig. Ik verwachtte dat dit wel door zou zetten richting nachten doorslapen. Helaas… ze werd juist weer vaker wakker. Wat een enorme teleurstelling was dit. Ik was er zo op gefocust dat het iedere keer weer een teleurstelling was dat er na een goede nacht een slechte nacht volgde. Iedere keer opnieuw hoopte ik dat het NU echt door zou zetten. Maar het was MIJN verwachting, MIJN hoop. Ik heb mijn verwachtingen ook uitgesproken naar onze dochter…. maar helaas… ze was nog niet van plan om hier iets mee te doen… 😉 Uiteindelijk is het goed gekomen…

In de opleiding oefenen we met coachingsgesprekken met studiegenoten. Zelf ga ik dus ook door de ‘wasstraat’. Zo kwam ik in gesprek over een bepaald persoon in mijn leven en bepaalde verwachtingen die ik van deze persoon heb. Door hier over te praten, kwam ik zelf tot de conclusie dat ik eigenlijk maar beter niets van deze persoon kon verwachten, dan kon het alleen maar meevallen en zou ik misschien niet meer zo teleurgesteld worden. Prompt sprak ik deze persoon in de dagen erna en werd er aan mijn innerlijke wens voldaan, maar zonder dat ik het verwachtte. Wauw, dit was zo’n genieten!

‘Voorbij de verwachting gebeurt het’

En dan nog wat anders… hoe vaak vul jij in voor een ander wat hij of zij van jou verwacht???
Herken jij gedachten als…
‘Ik zal extra moeten werken’
‘Ik zal wel weer het cadeau moeten kopen’
‘Hij vindt vast dat ik te weinig hart heb voor de zaak’
‘Hij verwacht zeker dat het eten weer klaar staat’

Maar sinds wanneer kun jij denken voor een ander? Je kunt wel vermoedens hebben, maar zeker weten doe je het pas als je het checkt.

Maar ook…. sommige mensen hebben van jouw verwachtingen, waar jij niet aan wilt voldoen. Dit mag!

‘Volg het pad van jouw dromen, niet de snelweg van andermans verwachtingen’

Herken jij het één en ander uit bovenstaande tekst en heb je er last van? Wellicht kan ik je in de toekomst helpen om hier mee om te leren gaan.

Morgen is de sinterklaasintocht. Dit jaar is de eerste Sinterklaas van Yve. Ik hoop dat ze wakker is tijdens de intocht in Eibergen… Ik verwacht het maar niet… dan kan het altijd weer meevallen. Alhoewel stiekem… Vol verwachting klopt mijn hart!

Fijn weekend allemaal!

Comments are closed.